מדריך דתי על ההבדלים בין סוגי דגים כשרים יהדות

כשרות דגים נחשבת לפשוטה יותר מאשר דיני כשרות אחרים, לאור העובדה שלדגים יש בסך הכל שני סימני טהרה ואין צורך לשחוט אותם. עם זאת, גם בתוך התחום הזה יש כמה מורכבויות שכדאי להכיר.

כשרות דגים

לפני שנדבר על ההבדלים שיש בין סוגי דגים כשרים, כדאי להכיר את סימני הכשרות של דגים ולהבין מה בדיוק הכוונה בדג כשר. בניגוד לבעלי חיים ביבשה שבהם יש מספר די קטן שמותר לאכילה, בדגים התורה מגדירה לנו סימני טהרה שכל דג שמחזיק באותם סימנים כשר לאכילה. הסימנים של דגים הם קיומם של קשקשים על עור הדג וסנפירים על גופו.

כל דג בעולם שמחזיק בשני הסימנים הללו הוא דג שניתן לאכול אותו ללא חשש. יתר על כן, חכמים הבחינו בכך שלא קיימים דגים שמחזיקים רק בקשקשים אך לא בסנפירים, ולכן הכשירו גם דגים שיש להם רק קשקשים מתוך הבנה שהעובדה שלא רואים את סנפירי הדג היא בגלל שהם נפלו, אך מדובר היה בדג שיש לו קשקשים.

דגים כשרים

ברגע שמוצאים דג שמכיל את סימני הטהרה ניתן לאכול אותו כיון שבניגוד לבעלי חיים יבשתיים שכדי לאכול אותם צריך לשחוט אותם, להוציא את הדם ולהוציא חלקים נוספים מגופם כמו החלב וגיד הנשה, בדגים הבעיה הזו לא קיימת. ברגע שהורגים את הדג ניתן לאכול אותו ללא חשש ובלי לבצע עוד תהליכים.

הבדלים בין סוגי דגים

גם בדגים שמכילים קשקשים יש כמה הבדלים שמובילים לספקות ביחס לכשרות שלהם. דג שבעבר הכיל קשקשים אולם בעת ההוצאה שלו מהמים הוא בלי קשקשים הוא עדיין מותר באכילה. ישנם דגים שהקשקשים שלהם מובלעים בתוך עור או כאלו שלא ניתן לקלף את הקשקשים שלהם אלא רק לאחר בישול. בכל המקרים הללו ובסיטואציות נוספות יש ספק האם דג כזה מוגדר שדג עם קשקשים ומותר באכילה או שההפך נכון.

דגים מעובדים

בעיה נוספת שעלולה להתעורר ביחס לסוגי דגים כשרים היא כאשר הדגים עוברים תהליך עיבוד לפני שהם מגיעים אלינו. כל עוד הדג טרי, ניתן כאמור להבחין האם הוא מכיל את סימני הטהרה הנדרשים וכך אפשר לאכול אותו ללא חשש. מנגד, ברגע שהדג עבר תהליך עיבוד, גם אם מדובר על דג כשר אין לנו דרך לדעת מה בדיוק הרכיבים שהיו מעורבים בתהליך העיבוד הזה, מה שעלול לגרום לכך שהדג יהיה אסור באכילה.

לאור זאת, אם אתם אוכלים דגים שעברו תהליך עיבוד יש לוודא שעל המוצר מופיעה חותמת כשרות שאתם יכולים לסמוך עליה, ולא די בכך שתדעו מה המקור של הדג. הדבר הזה נכון ביחס לכל מוצר מזון מעובד, ועל אחת כמה וכמה ביחס לדגים שבהם כשרות הדג עלולה דווקא להיות מטעה בהקשר הזה. למידע נוסף על כשרות דגים כנסן לאתר >> https://www.kashrut-tnuva.co.il/

מה היה לנו עד עכשיו?